Üryani Eriği ( Ala Erik) Kastamonu’nun belli başlı ürünüdür. Bu ürün yerinde yenilen ve dış ülkelere de gönderilen Kastamonu’nun değerli bir meyvesidir. Üryani Eriği’nin taze meyvesine Ala Erik denir. Ala Eriğin kabuğu soyulup kurutulmuş haline Üryani Eriği denmektedir. Ala Erik ağaçlarından merdivenlerde toplanan meyvesinin kurutulmak üzere kabuğu soyulur. Kabuğu soyulmadan kurutulursa eriğin rengi esmer ve şekli buruşuk olur. Kabuğun kolaylıkla soyulabilmesi için meyveler ahşap örme sepetlerle sıcak suya bastırılır. Sıcak sudan çıkarılan erik sepeti hemen soğuk suya batırılır ve soyulma işine başlanır. Sıcak suya batırılma işi yapılmadan soyulan eriklerin rengi altın sarısı olsa da soyulması güçtür. Sıcak su ve soğuk su eriğin kabuğundaki renkten kararır. Bunun için suyu yenilemek gerekir. Kabuğu soyulan erik temiz çam tahtalarında tek tek sıralanır. Tahtaların konulduğu yerlerin güneş görmesi ve tozdan ve nemden uzak olması gerekir. Erikler 15 gün buyunca kurumaya bırakılır. Kurutulan erikler zengin lif kaynağına sahiptir. Bu sebeple sindirim sistemine çok iyi gelir. Hazımsızlık probleminin giderilmesinde çok etkilidir. Kendine özgü aroması hoşaf yapmaya uygundur. Üryani Eriği hoşafı Kastamonu mutfağının değişmez lezzetlerindendir. Üryani Eriği kuru olarak tüketilebildiği gibi Hoşafını, Marmelatını ve Pestilini de yapmak mümkündür. Zengin lif yapısıyla sindirim sistemine olan etkisi en ayırt edici özelliğidir. Daday Çayı havzası üryani eriğinin en çok yetiştiği yerlerdir.

Killi, kumlu ve alivyonu az olan kafi miktarda nem tutabilen topraklar üryani eriğinin yetişebilmesi uygundur. Kastamonu ikliminin orta derecede yağış alması, yaz dönemlerinde gecelerin serin geçmesi üryani eriğinin yetişmesine katkı sağlar. Üryani Eriği ağacı soğuğa dayanıklı bir ağaçtır. 15 Nisandan Eylül ayına kadar geçecek olan müddet içinde göreceği ve ihtiyacı bulunduğu nem ve yağmur kabaca aşağıdaki gibidir.

71 kez okundu.