11-15 Şubat tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de yapılacak olan Başkentte Kastamonu Günleri’nin 11’ncisi saat 14.00’de gerçekleştirilen bir törenle Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ, Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, Kastamonu Valisi Şehmus GÜNAYDIN ve diğer protokol üyeleri tarafından açılışı gerçekleştirildi.

Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Dernekler Federasyonu’nun düzenlediği 11. Başkentte Kastamonu Günlerinde AKM kapalı alanı içine 117 ve AKM dışında kurulan dev çadıra da 75 stant açıldı.

Başkent’te Kastamonu Günlerinde Taşköprü Sarımsağı, Daday Etli Ekmeği, Biryan Kebabı, , Pastırmalı Ekmek, Küre Bakırı ve Kilimi, Çekme Helvası, İnebolu Tahin Helva, Abana Kaşık Helvası, İhsangazi ve Seydiler Siyez Bulguru, Pınarbaşı Kara Çorba, Çatalzeytin Fındık Şekeri, El Dokumaları, Cide Sarı Yazma, Devrekanı Cırık Tatlısı, Tosya Bıçkı ve Pirinci, Bozkurt Tabure, Masa ve diğer Ağaç Ürünleri, Hanönü Gökçeağaç Kilimi, Bal, Ahşap ve diğer doğal ürünleri yer aldı ve görsel, resimli, dev afişli canlı gösterimlerle de tanıtılmaya başlandı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okuması ile başladı.

Açılış törenine Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ, Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, Vali Şehmus GÜNAYDIN, Kastamonu Milletvekilleri Hakkı KÖYLÜ ve Mustafa Gökhan GÜLŞEN, Emin ÇINAR, Belediye Başkanı Tahsin BABAŞ, İl Emniyet Müdürü Mustafa YOLDAN, KASGEG Başkanı Recep BİÇER, KATSO Başkanı Selçuk ARSLAN, Esnaf ve Odaları Birliği Başkanı Dursun ERGİN, eski Milletvekilleri Fethi ACAR, Mehmet YILDIRIM, Musa SIVACIOĞLU ve Haluk YILDIZ, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları,MÜSİAD Başkanı Mücahit DAĞDELENOĞLU, Kamu Kurum ve Kuruluş Amirleri, İGM ve Belediye Meclisi Üyeleri, Sicil Toplum Kuruluşu temsilcileri, İşadamları ve halk katıldı.

Adalet Bakanı BOZDAĞ konuşmasında; “Bugün Ankara’nın soğuğunda Başkentte Kastamonu Günlerinin 11’ncisinin hep beraber tanıtımını yapıyoruz. Öncelikle de hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Burada yapılan konuşmaları dinlediğimde tabi ayrıca buraya gelirken Kastamonu nedir, ne değildir, neler söylemek lazım diye eski tarihleri karıştırdığımda tabi Kastamonu’ya dair çok söz var, onları söylemek ve burada tek tek saymak çok çok da uzun zaman alacak ve buradaki süre de yetmeyecek ama böylesi toplantıların faydaları üzerinde durmak ve bu faydaları çoğaltmak için gayret etmek hepimiz için önemli bir görev olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’mizin 81 ili adeta 81 tane saklı hazine gibidir. Her ilimiz tarihin coğrafyanın ve pek çok özelliklerin üzerinde yükseltmek, onları iyi tanımak, iyi tanıtmak bizim başta gelen görevimiz.
Kastamonu Türkiye’mizin en önemli kültür tarih ve medeniyet merkezlerinden birisidir. Hem denizi ile hem coğrafi güzellikleriyle, hem tarihiyle ve hepsinden de daha önemlisi insanıyla vatanını milletini seven ve çalışkan dürüst insanıyla Kastamonu ülkemizin en önemli merkezlerinden bir tanesidir. Eğer bir yerde tanıtımdan bahsediyorsak, önce biz kendimiz tanımamız lazım.

Kastamonu’dan çok arkadaşım da ben çok eminim ki, Kastamonulu olma özelliğiyle, Kastamonu’ya ait her türlü güzellikten onlar kadar bende çok keyif aldım. Ama bunları yerinde görmek onları tanımak, emin olunki başkalarına tanıtmak bakımından bizim için en büyük güç kaynağı olacaktır. Siz tanırsanız o zaman daha da iyi tanıtırsınız, tanımazsanız tanıtamazsınız, bir yemeği tadarsanız, kıymetini bilirseniz, iyi anlatırsınız, onun için karşınızda dinleyenler size de inanırlar, ama siz tanıtamazsanız da anlatamazsınız, benim öncelikle bütün Kastamonulu kardeşlerimden de ricam şudur, önce Kastamonu’yu biz tanıyalım, tanıtalım, ondan sonra emin olun Kastamonu’ya pek çok kişi de gelecektir. Kastamonu’yu biz resimlerden ve arkadaşlarımızdan tanıyoruz, bizim ziyaretlerimiz oldu, Kastamonuyu gördüğümüz zaman hayranlığımız daha da çok arttı, Kastamonu her türlü güzelliği bağrında taşıyan bir ilimiz. Şeyh Şaban-ı Veli sadece Kastamonu’nun değil, Türkiye’nin Türk Milletinin manevi mimarlarından bir tanesidir. Hacı Bayram Veli ne ise Şeyh Şaban-ı Veli’de odur. Ahi Evran, Hacı Bektaş, Mevlana ne ise o da aynı değerde, aynı büyüklükte manevi bir mimardır, bunu iyi bilmek ve iyi anlamak lazım. Biz zaten yol üzerinden Kastamonu’ya manen bağlıyız. Onun için ben kendimi Kastamonulu olarak kabul ediyorum, onunla da iftihar ederim. Yozgat’taki manevi büyüklerimizden Şehzade Ahmet efendi vardır. O da şeyh Şaban-ı Velinin Yozgat’taki halifesidir. Onun için biz manevi açıdan Biz Kastamonu’ya bağlı olan insanlarız. Şeyh Şaban-ı Veliye Kulliyesinin birisinin minisi bizim orada da var. Ordan bir Türkiye beslenir, sadece Kastamonulular değil, onun için Şeyh Şaban-ı Veliye tanımak değil tanıtmak onun ortaya koyduğu fikri ahlakı kültürü iyi yansıtmak elbette son derece de önemli. Kastamonu son 10 yıl içinde çok gelişti, Ilgaz dağı da deliniyor, Havaalanı açıldı. Ilgaz tünelinin yüzde 56 altısı da bitmiş durumda, Kastamonu havadan Türkiye’ye bağlandı, şimdi de Ilgaz tüneli ile bölünmüş yolları ile de kardan dünyaya bağlanacak. İnebolu limanı ile ilgili de çalışmalar sürüyor, Şimdi de gelişmiş son teknoloji ile yapılacak limanı ile de denizden de dünyaya ulaşılacak. Bağlanacak. Bununla birlikte Kastamonu denizden, karadan ve havadan Türkiye ve dünya ile kucaklaşma fırsatını da yakalayacak. Beraber çalışarak Kastamonu’nun tüm eksikliklerini de bu şekilde de gidermiş olacağız. Ben tüm Ankara’daki Kastamonulular olduğu gibi bütün Ankaralıları da Kastamonu Günlerine bekliyorum. Kastamonu ayağınıza gelmiş bütün güzellikleri ile sizi saygı ile selamlıyor, ben Kastamonu Günlerinin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Kastamonu Valisi GÜNAYDIN konuşmasında; “Kastamonu’ya geleli 8 ay oldu. Kastamonu’yu daha önce hiç görmemiştim. Arkadaşlarıma sorduğumda yüzde 90’nının gitmediğini ve bilmediklerini öğrendim. Kastamonu’da her şey var. Tek eksiklik, tanıtım, tanıtım ve tanıtım.

Kastamonu’da Turizmi 12 aya yayma olanağı var, turizmde Türkiye’de ender görülen vilayetlerden birisidir, hatta 3 il arasına da girmektedir, 170 km sahili, Ilgaz Dağı, Kasaba Köyü Mahmutbey Cami, Kültür Turizmi, Şeyh Şabanı Veli ve İnanç Turizmi içinde çok uygun bir ildir. Taşköprü’de Pompoiopolis Kenti çalışmalarını gün yüzüne çıkarma çalışmaları içinde ayrı bir turizm ilçesi konumundadır. Turizm ve Seyahat acentelerini Kastamonu’ya bekliyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Tahsin BABAŞ konuşmasında; “Kastamonu’muzun sesini nefesini duyurmak yöremizi ve kültürümüzü tanıtma maksadı ile düzenlenen Başkent’te Kastamonu günlerinin bugün burada 11 . programının açılışını yapmış bulunuyoruz. Şşehrimiz bulunduğu coğrafi bölge itibari ile bakir kalmış ve bu nispette de yeteri kadar tanıtımı yapılamamış bir bölgedir. Tarihimiz, doğamız, kültürümüz, dağımız, denizimiz görenler tarafından hayranlıkla ve övgü ile bahsedilmektedir . Bu sebeble Kastamonu’nun tanıtımına daha çok ağırlık vermek zorundayız. Biz Kastamonu Belediyesi olarak şehrimizin tarihi ve kültürel değerlerini meydana çıkarmayı öncelikli işlerimizin arasına aldık ve tarihi konaklarımızı onarmaya tarihi mekanlarımızın çevre düzenlemesini yaparak ortaya çıkarmaya , konaklarımızın bulunduğu sokaklarda iyileştirme çalışmaları yaparak gezilebilir mekanlar haline getirmeye çalışıyoruz. Kastamonu’da turizmin canlanması ve istenilen noktaya gelmesi içinde geniş kitlelere tanıtım son derece önemlidir. Burada tüm Kastamonulara görevler düşmektedir. Bu konuda Sayın Valimizde gereken çalışmaları yapıp her türlü desteği vermektedir. Ben şahsen bu konuda sivil toplum örgütlerimizin, işadamlarımızın ve Kastamonu dışında bulunan hemşerilerimizin de bu taşın altına ellerini koymalarını istiyorum. Bizden sonraki nesillere daha da kalkınmış bir Kastamonu bırakmak için el birliği ile var gücümüzle çalışalım diyorum. Kıymetli Misafirler bu duygu ve düşüncelerle Başkent’te Kastamonu günleri programının hayırlı olmasını diliyor. Programa katkı veren Bürokratlarımıza, Dernek Başkanlarımıza, İşadamları ve esnaflarımıza herkese saygılarımı sunuyorum” dedi.

Milletvekili Hakkı KÖYLÜ konuşmasında “Başkente bu yıl düzenlenen 11. Kastamonu Günlerinin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Başkentteki tüm herkesi de Türkiye’nin ender dört mevsimi yaşanan illerinden olan Kastamonu’ya bekliyoruz” dedi.

Milletvekili Emin ÇINAR konuşmasında; “Şehit Şerife Bacı’nın ölümünün 94. yılını bu yıl kutladık, kültürümüzün dokusu bozulmamış bir vilayettir, dört mevsimi dolu dolu yaşanan Kastamonu’ya gelerek bizim insanlarımızla tanışın. Burada sergilenerek gördüğünüzün çok daha fazlasını Kastamonu’da görecek ve yaşayacaksınız. Kastamonu turizminde istenilen en iyi noktaya gelmek için birlik ve beraberlik içinde hareket ederek en üst seviyeye gelmek içinde çalışacağız” dedi.

KASDERFED Başkanı Hasan ŞEN konuşmasında; “11’nci Başkentte Kastamonu Günlerinde ve diğer etkinliklerimizde bu yıl Ahşap başta olmak üzere diğerlerinin yapılmasına, tanıtılmasına ve sorunlarının giderilmesine ağırlık vereceğiz. Ankara’ya en yakın olan, 4 mevsimi aynı anda yaşanabilen Kastamonu’ya, Başkent’te yaşayanları çekmek içinde elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Adalet Bakanı BOZDAĞ, Maliye Bakanı ŞİMŞEK, Vali Şehmus GÜNAYDIN ve diğer protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi gerçekleştirildi ve açılış programı sonrasında stantlar gezildi, ikramlarda bulunuldu, katılımcılar tarafından açılan stantlarla ilgili bilgiler alındı.

623 kez okundu.