İlimizin zengin orman varlığının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması bu sektörde faaliyet gösteren firmaların ve ürünlerin tanıtılması amacıyla düzenlenen, 5. Kastamonu Ahşap Tanıtım Günleri açılışı Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN tarafından yapıldı.

Açılışa Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN ve eşi Aysel GÜNAYDIN, Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan GÜLŞEN, Metin ÇELİK, Emin ÇINAR, Kastamonu Eski Milletvekili Musa SIVACIOĞLU, Belediye Başkanı Tahsin BABAŞ, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent KANTARCI, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, Vali Yardımcısı Mehmet YİĞİT, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Tahir KARAHASAN, Kastamonu Ağaç Odası Başkanı Ergün CAN, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Selçuk ARSLAN, Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza ERCAN, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri ve çok sayıda halk katıldı.

Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile birlikte başladı.

Son zamanda yaşanan saldırılarda şehit düşen askerlerimize, polislerimize cenabı Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum, diyerek sözlerine başlayan Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN; “Kastamonu olarak çok zengin bir ahşap kültürüne ve kaynağına sahibiz,

İnsan kaynağı olarak önemli bir güce sahibiz bunu ekonomik olarak daha da geliştirmemiz için biraz daha fazla çalışmamız gerekiyor.

firmalarımızın dünya piyasalarında, Türkiyedeki piyasada rekabet gücünü arttırmak için mutlaka maliyetleri düşüreceğiz, ahşapta kümelenme çalışmaları önemlidir. Firmalara dizayn, ürün çeşitlemesi, ürün yenilemesi konusunda destek veriyoruz, buda bu sektördeki firmaların rekabet gücünü arttıracak.

Sahip olduğumuz kaynağı, ekonomik olarak ilimize, ülkemize üst düzeyde katkı sağlayacak noktaya mutlaka getireceğiz.

Ahşap Tanıtım Günlerinin düzenlenmesinde emeği geçen Belediye Başkanımıza, Ticaret Odası Başkanımıza , Esnaf Odası Başkanımıza, Rektörümüze, Sivil Toplum Örgütlerine, Firmalarımıza ve Ahşap Odamıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Etkinliğimizin hem ilimiz ekonomisi, hemde ülke ekonomisi için faydalı olması temennisiyle hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum” dedi.

Kastamonu Milletvekili Metin ÇELİK; “İlimize gelen ziyaretçilerin şiparişler vermesinde bu fuarın mutlaka katkısı var. Kastamonu da ahşap üzerine hammadde sıkıntımız yok. Türkiye ‘nin orman üretiminin % 17’si, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünde yapılıyor, bu derece zengin bir hammadde kaynağına sahibiz. Geçmişten bugüne ahşaba dönük el sanatlarımız çok gelişti.” dedi.

Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan GÜLŞEN; “Kastamonu orman açısından Türkiye’nin en zengin ili. Bu zenginliğimiz sanatla birleşmiş, konaklarımızın içinde ve dışında önemli sanat eserleri oluşmuş. Kastamonu’nun köklü bir ahşap geleneği, kültürü var. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın nadide örneklerinden biri olan Kasaba Köyü, Candaroğulları Mahmut Bey Camii yine köklü ahşap geleneğimizin önemli bir örneği. Ahşabın başkenti olma yolunda bu fuarlar bu tanıtımlar bizi arzuladığımız yere götürür inşallah.” dedi.

Kastamonu Milletvekili Emin ÇINAR; “Kastamonu’ya coğrafi şartları itibari ile baktığımız zaman hemen hemen % 74’ünün dağlık ve ormanlık alanlarla kaplıdır. En büyük ekonomik girdilerden bir tanesi de ahşap ürünleri olmaktadır. Yaşanabilir yerleşim yerlerinin içerisinde ahşabın ve Kastamonulu sanatkârların eserlerini de beraberinde görmekteyiz.” dedi.

Belediye Başkanı Tahsin BABAŞ; “Kastamonu ahşabın bol olduğu, ormanlarla kaplı olan ve geçiminin bir kısmını da orman ürünlerinden sağlayan bir il. Kastamonu tarihi dokusuyla, kültürel dokusuyla tamamen, sivil mimarinin ahşap üzerinde oluşturduğu konaklarıyla var olan bir şehir. Kastamonu da 1500 civarında ahşap konağımız var. Ahşap ürünleri ve kültürel değerleri onarıp gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz.” dedi.

Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN ve protokolün yoğun katılımıyla, açılışı yapılan 5. Kastamonu Ahşap Tanıtım Günlerinde, stantlar tek tek gezilerek, ürünler hakkında yetkililerden bilgiler alındı.

Orman Bölge Müdürlüğü standındaki ceviz fidanları ve İhsangazi Kaymakamlığı standındaki siyez bulgurundan yapılan pilav, Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN tarafından misafirlere dağıtıldı.

Kastamonu Valiliği / Basın

1.038 kez okundu.